top of page
  • Vincent V

De ideale domeinnaam

Wat is een domeinnaam?

Wanneer je een website "online" wil zetten plaats je deze eigenlijk op een webserver. Deze server heeft een uniek IP adres nodig om bereikbaar te worden voor andere computers. Een IP adres is als het ware zoals een adres voor een persoon. Aan de hand van ons adres kunnen andere mensen ons bezoeken. Dit is hetzelfde voor websites.


Herkenbaar

Een domeinnaam dient steeds uniek te zijn. Probeer er één te kiezen die aansluit bij je website en eenvoudig te onthouden is. (Je kan ook meerdere domeinnamen koppelen met je server. bakkerij-de-lekkerbek.be maar dit tegelijk ook bakkerij-de-lekkerbek.shop kunnen zijn.)


Not: www.mijnwebsite-lekkerbek.be


Het gebruiken van een zoekwoord in je domeinnaam kan erg handig zijn. Zo kan je website beter gevonden worden via Google. Met de Google Keyword Planner kun je op zoek gaan naar relevante zoekwoorden die passen bij jouw website. Je kunt gebruik maken van Google Trends om in kaart te brengen welke zoekopdrachten populair zijn in Google. Wanneer je relevante zoekwoorden hebt gevonden, kun je deze eventueel verwerken in je domeinnaam.


Keep it simple

Je klant bezoekt jouw website via je domeinnaam.


Bijvoorbeeld het IP adres 216.58.214.3 dit is het IP adres van Google. Wanneer je naar dit IP adres surft zal je terecht komen op de website van Google. Omdat IP adressen moeilijker te onthouden zijn kan je een domeinnaam koppelen aan het IP adres. Zoals https://www.google.be


Juiste domeinextensie

Er zijn heel veel domeinextensie. (.be, .nl, .com, .shop, ...) Het is belangrijk dat jij een extensie kiest die aansluit bij jouw website. Zal je website enkel gebruikt worden in België? Dan is het misschien verstandig om voor een .be te kiezen. De prijs kan verschillen van extensie tot extensie.


Wist-je-datje ongeveer de helft van de websites hebben de extensie .com (https://w3techs.com)


Help! Mijn domeinnaam is bezet.

Heb je een nieuwe product met een coole naam maar is daarvoor de domeinnaam bezet?

Via verschillende websites kan je te weten komen wie de eigenaar is van dit domein.

Je kan contact opnemen met deze eigenaar en vragen of je deze domeinnaam kan overnemen. Al dan niet betalend.


Vaak kopen mensen domeinnamen op die populair zouden kunnen zijn, om deze later te kunnen doorverkopen met winst.


Houd deze richtlijnen in je achterhoofd wanneer je jouw domeinnaam registreert.

21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page